Π.Ο.Π ΡΑΨΑΝΗ

Στο βορειοανατολικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Λάρισας, το μεγαλύτερο ποσοστό της ζώνης του ΠΟΠ Ραψάνη (θεσπίστηκε το 1971) είναι στη βορειοδυτική πλευρά της κοιλάδας του Πηνειού, στη Ραψάνη και τον Πυργετό Κάτω Ολύμπου και το υπόλοιπο απέναντι στη νοτιοανατολική πλευρά της κοιλάδας, στην περιοχή του παραδοσιακού χωριού Αμπελάκια. Παραδοσιακά, οι αμπελώνες είχαν και τις 3 ποικιλίες της εν λόγω ζώνης ΠΟΠ, κατά 1/3 περίπου και εν πολλοίς αυτό συνεχίζεται και σήμερα.

IMG_8839

ΡΑΨΑΝΙΩΤΙΚΟ ΑΜΠΕΛΙ

Με φόντο το μαγευτικό περιβάλλον της κοιλάδας των Τεμπών, που δημιουργεί ο ποταμός Πηνειός, χωρίζοντας τη ΝΑ απόληξη του υψηλότερου ελληνικού βουνού, του Ολύμπου (2917μ.) και τη ΒΔ απόληξη του Κισσάβου (1978μ.), οι αντικριστές πλαγιές είναι γεμάτες με τα αμπέλια του ΠΟΠ Ραψάνη. Επίκεντρο της ζώνης, που είναι η νοτιότερη από τις 4 στις οποίες συμμετέχει η ποικιλία ξινόμαυρο (ΠΟΠ Αμύνταιο, ΠΟΠ Γουμένισσα, ΠΟΠ Νάουσα είναι οι άλλες 3), είναι το ομώνυμο και πολύ γραφικό χωριό, που δημιουργήθηκε ως βυζαντινός οικισμός τον 10ο μ.Χ. αιώνα. Έως το 2005 μοναδικός παραγωγός ήταν η εταιρεία Ε. Τσάνταλης, στην οποία οφείλεται το ότι η ζώνη του ΠΟΠ Ραψάνη είναι ακόμα ζωντανή. Έκτοτε, προστέθηκαν και άλλοι και τώρα παράγονται οίνοι από 4 συνολικώς οινοποιεία της περιοχής.

Οι οίνοι ΠΟΠ Ραψάνη φέρουν στην ταινια ασφαλειας κωδικό ΡΨ. H οποία  διανέμεται στους οινοπαραγωγούς από το υπουργείο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ποικιλίες: 

  • Ξινόμαυρο, κρασάτο, σταυρωτό (αμπελακιώτικο).

Τύπος κρασιού:

  • Ερυθρός ξηρός

Π.Γ.Ε ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Οι οίνοι ΠΓΕ της Ελλάδας («Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης») περιλαμβάνουν την κατηγορία ελληνικών οίνων «Τοπικοί Οίνοι» και κάποιους από τους οίνους με «Ονομασία κατά Παράδοση». Κατά την ευρωπαϊκή και την ελληνική οινική νομοθεσία οι τοπικοί οίνοι αποτελούν υπο-κατηγορία των επιτραπέζιων και έχουν αναπτυχθεί πολύ, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θεσπίστηκαν για να ενισχυθούν οι έννοιες της αυθεντικότητας και της τυπικότητας και είχαν εξαρχής το δικαίωμα αναγραφής της χρονιάς της εσοδείας και της ποικιλιακής σύνθεσης, ενώ γι’ αυτούς καθορίζονται τόσο γεωγραφικά όρια, όσο και ποικιλιακές συνθέσεις. Αναλόγως του γεωγραφικού εύρους των ζωνών τους μπορούν να διακριθούν σε 3 επίπεδα:

• Οίνοι ΠΓΕ Διαμερισμάτων (Περιφερειών)

• Οίνοι ΠΓΕ Περιφερειακών Ενοτήτων (πρώην Νομών)

• Οίνοι ΠΓΕ Περιοχών

Οι οίνοι ΠΓΕ Θεσσαλία θεσμοθετήθηκαν το 1990 ως Θεσσαλικοί Τοπικοί Οίνοι.

Στην αμπελουργική περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ποικιλίες αμπέλου οίνων ΠΓΕ Θεσσαλία:

Στους οίνους ΠΓΕ Θεσσαλία (Τοπικούς οίνους Θεσσαλίας) επιτρέπεται η χρήση σταφυλιών ή οίνων που προέρχονται από τις ζώνες ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) ή και ΠΓΕ (τοπικών οίνων) που έχουν θεσμοθετηθεί στην αμπελουργική περιφέρεια της Θεσσαλίας, δηλαδή τις ζώνες:

ΠΟΠ Αγχίαλος, ΠΟΠ Μεσενικόλας, ΠΟΠ Ραψάνη, ΠΓΕ Καρδίτσα, ΠΓΕ Κρανιά,

ΠΓΕ Κραννών, ΠΓΕ Μαγνησία, ΠΓΕ Μετέωρα, ΠΓΕ Τύρναβος.

Τύποι οίνων ΠΓΕ Θεσσαλία: λευκός, ροζέ, ερυθρός – ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος.